Skip to content
Uygulamada görüntüle

Daha iyi bir gezinme deneyimi. Daha fazla bilgi.

theFMU | Türkiye'nin Football Manager Platformu

Ana ekranınızda, anlık bildirimler, bildirim simgeleri ve daha fazlasını içeren tam ekran bir uygulama.

Bu uygulamayı iOS ve iPadOS'a yüklemek için
  1. Safari'de Paylaş şimgesine tıkla
  2. Menüde kaydırın ve Ana Ekrana Ekle seçeneğine dokun.
  3. Sağ üst köşedeki Ekle seçeneğine dokun.
Bu uygulamayı Android'e yüklemek için
  1. Tarayıcının sağ üst köşesindeki üç noktalı menüye (⋮) dokun.
  2. Ana ekrana ekle veya Uygulamayı yükle seçeneğine dokun.
  3. Yükle seçeneğine dokunarak onayla.

Stal Mielec: Kayıp Günlerin Peşinde

Öne Çıkan Yanıtlar

• Başkan

Amblemiz

pHg9tro.png

Mabedimiz

stadion_miejski_w_mielcu29.jpg

Tarihçemiz

Stal Mielec'in hikâyesi, Polonya futbolunda kısa süreli bir parlamadan çok daha fazlasını anlatıyor. 1939 yılında kurulan kulüp, özellikle 1970'li yıllarda ülkenin en önemli takımlarından biri haline geldi. O dönemde Mielec, bugün olduğundan çok daha farklı bir futbol şehrine dönüşmüş ve Stal, Polonya'nın zirvesinde kendisine kalıcı bir yer edinmişti.

Kulübün altın dönemi 1970'lerde yaşandı. Stal Mielec, 1972-73 sezonunda tarihindeki ilk Polonya şampiyonluğunu kazanırken, birkaç yıl sonra 1975-76 sezonunda ikinci kez ülkenin en büyüğü oldu. Bu başarıların arkasındaki en önemli isimlerden biri ise hiç şüphesiz Grzegorz Lato'ydu. Stal Mielec formasıyla uzun yıllar boyunca kulübün en önemli golcüsü olan Lato, daha sonra Polonya Milli Takımı'nın da sembol oyuncularından biri haline geldi.

Stal'in o yıllardaki gücü sadece Polonya sınırları içerisinde kalmadı. Kulüp Avrupa kupalarında da boy gösterdi ve 1970'lerin ortasında Avrupa'nın önemli takımlarıyla karşılaştı. Bunların arasında Real Madrid'in özel bir yeri var. 1976-77 sezonunda iki takım Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda karşı karşıya geldi. Mielec'teki karşılaşmaya on binlerce taraftarın akın etmesi, kulübün o dönemde şehir için ne ifade ettiğini de gösteriyordu.

Fakat güzel günlerin ardından işler tersine döndü. Polonya'daki ekonomik ve siyasi değişimlerle birlikte Stal Mielec'in arkasındaki güçlü sanayi desteği de giderek zayıfladı. Kulüp zaman içerisinde hem sportif hem de ekonomik olarak büyük bir düşüş yaşadı. 1997 yılında takımın ligden çekilmek zorunda kalması ise bu çöküşün en ağır noktalarından biri oldu. Bir zamanlar Polonya şampiyonluğu yaşamış ve Avrupa'nın en büyük kulüpleriyle mücadele etmiş Stal Mielec, yeniden en alt seviyelerden başlamak zorunda kaldı.

Sonraki yıllar, kulübün yavaş yavaş ayağa kalkma çabasıyla geçti. Stal, uzun bir mücadelenin ardından yeniden profesyonel futbolun üst seviyelerine çıktı ve 2020 yılında Ekstraklasa'ya dönerek yıllar sonra Polonya'nın en üst liginde yeniden yer aldı.

Bugün ise Stal Mielec, eski günlerinden oldukça uzakta olsa da geçmişini tamamen kaybetmiş bir kulüp değil. İki Polonya şampiyonluğu, Avrupa kupalarında oynanan maçlar ve Grzegorz Lato gibi bir kulüp efsanesi hâlâ bu kulübün hafızasında duruyor.

Belki de bu yüzden Stal Mielec'i yönetmek yalnızca bir takımı yükseltmek anlamına gelmiyor. Buradaki asıl mesele, yıllar önce yarım kalan bir hikâyeyi yeniden yazabilmek. Bir zamanlar Polonya'nın zirvesinde olan bu kulübü, yeniden o günlerdeki saygınlığına kavuşturmak ve Mielec'te yeni bir altın çağ başlatmak.

Kadromuz

QA2i873.png

Daha önce bu liglerde görev almadım ve bu seviyelerde bir kariyer de yapmadım. İşsiz kariyerlerimde dahi yolum buralara hiç düşmedi. Bu nedenle bu kez farklı bir arayışa girerek, alışılmışın dışında bir tarzla ilerlemek istiyorum.

Buradaki amacımız, eski bir hikâyeyi yeniden canlandırırken aynı zamanda bir ülkenin futbolunu yeniden inşa edebilmek olacak. Football Manager serisindeki “Build a Nation” mücadelesine de böylece dahil olmuş olacağım. Takımımızı alt liglerden kurtarmak yalnızca başlangıç noktamız. Asıl hedefimiz, geleceği inşa edebilmek adına doğru adımları atmak ve Stal Mielec'i Polonya futbolunda yeniden söz sahibi hâle getirmek olacak. Bununla da yetinmeyip, ilerleyen yıllarda karşıma bir fırsat çıkması hâlinde Polonya Millî Takımı'nı da en tepeye taşımayı hedefliyorum. Bu nedenle bu kariyer boyunca desteğinizi ve yakın takibinizi istiyorum. Paylaşımlarımı tek tek maçlar üzerinden ilerletmek yerine, daha çok blog tarzında hazırlamayı düşünüyorum. Geniş kapsamlı gelişmelere yer veren, yaşananları ve aldığımız kararları daha detaylı şekilde anlatan uzun metinlerle sizlere düzenli güncellemeler sunacağım. Umarım aklımızdaki bu hikâyeyi birlikte hayata geçirebilir ve hem Stal Mielec'i hem de Polonya futbolunu hak ettiği yerlere taşıyabiliriz.

6d538d11ecfced46f459ee300b5e80ec_fmubeya

Football Manager Türkiye Topluluğu

• Yanıt 10
  • Görüntülenme 340
  • Oluşturulma
  • Son Yanıt

Bu Konudaki En İyi Üyeler

En Popüler Gönderiler

• Konu Sahibi
  • Başkan

Taraftar Topluluğu

On 10.08.2026 at 18:49, abikotusunuz dedi ki:

Kariyeriniz onaylandı, başarılar dilerim.

Teşekkür ederim.

On 11.08.2026 at 00:39, Burak dedi ki:

Basarilar fantastik bir secim

Teşekkür ederim. Beni de şaşırtan bir seçim oldu.

On 11.08.2026 at 01:57, Maestro dedi ki:

Başarılar hocam

Teşekkür ederim.

On 11.08.2026 at 11:05, alpalpalp dedi ki:

Başarılar

Teşekkür ederim.

11 saat önce, fmplaymaker dedi ki:

Başarılar hocam.

Teşekkür ederim.

Stal Mielec

Polonya'da ilk günümüzde bugünlere gelebileceğimize emin değildim. Lig içerisinde kalitenin ne durumda olduğunu, nasıl bir fikstür bizi beklediğinden habersizdim. Tabii buna göre bir futbol anlayışı inşa edebilmem gerekiyordu. Biraz daha risk almadan, topu tutan taraf olarak yönlendirmek üzerine bir sistem inşa ettik. Bunun ekmeğini de zaman geçtikçe, futbolcular birlikte oynadıkça daha iyi sonuçlar almayı başardım. Tabii özel futbolcularımı unutmamak gerekir. Bazı isimler sayesinde her düştüğümüz an, geriye doğru koşmaya başladığımız zamanlarda bizi kurtaran bir ismimiz oldu; Chema Nunez!

-- Genel Bakış --
----------------------------------------

ERk0N6G.png

Takımdaki tüm isimleri kullandığımız tek yer olabilir. Transfer dönemi kapalı olarak başladığımız bu macerada, devre arasına kadar kimlere fazla süre vereceğimi burada netleştirdim. Sakatlık veya aşırı yorgunluk olmadığı sürece benzer ilk 11'lerle mücadele etmemi de burası kararlaştırdı. Çoğunluğun kadro sayısını tutturmak için alındığını, gereksiz yere para harcandığını da görmüş oldum tabii. Bu durumu değiştirmek adına bu sene bir şey yapamam lakin gelecek sene oluşturacağımız kadro planlamasında daha gerçekçi bir zeminle oluşturacağıma eminim. Burada da fena başlamadım ama sonlara doğru çok savruldum. Özellikle rotasyon veya 3. tercihlerin forma giydiği maçlarda bireysel hataların arttığını, aldıkları süre zarfında olumlu bir hareket dahi yapamayışlarına şahit olarak kampı tamamladım. Bunun üzerine pek konuşacağım bir şey olamaz zaten.

Peki bu kamp bize neler gösterdi veya öğretti sorusuna gelirsek çok şey diyebilirim. Burada bir takımın yükselişini organize ettiğimizi düşünüyorum. Maksadımız önce bu takımı sonra ise Polonya milli takımını hak ettiği yerlere yani üst klasmanlara taşımaktan geçiyor. Bunun içinde düzenli bir planlama ve adım adım işlenen bir yapı olmalı. Bunu da başarmak adına değerli isimlerle, doğru kişilerle çalışmamız lazım. Bunun için henüz erken ama ilk işimiz personel ekibimizi iyileştirmekten geçti. Futbol Komitesinin başına Björn Wesström getirildi. Kendisi bize bu geçiş sürecindeki 3 yıl boyunca eşlik edecek. İlk zemini oluşturabileceğimiz, keşfedeceğimiz isimler için önemli bir rol alacaktır. Kendisine şimdilik 4 kişilik bir ekip vererek bu alanda bize göre hatırı sayılacak bir yatırım yapmamıza vesile olacaklar. Onları Dünyanın her alanına yönlendireceğiz.

sKSYUuW.png

Genel tablo içerisinde başarılı olduğumuz apaçık ortada sanırım. En yakın rakibimize 10 puanlık bir fark açarak çok değerli bir işe imzamızı attık. Üretkenliğimiz oldukça iyi olmasına rağmen son vuruşlardaki bazı kısırlığımız bizi çok etkiledi. Ligin açık ara en iyi takımıydık ama bu yeterli olmadığını düşünenlerdenim. Bazı isimlerin mevkilerini değiştirip, kariyerlerine doğru şekilde yön verebilmek adına çok uğraştım. Bunlardan birisi Fucak oldu ve kendisi forvet oynayan, pivot rolüyle bütünleşen birisi iken kendisini sol tarafta içeriye giren, sürekli deneyen bir kanat forvet haline getirdim. Tabii başarılı da oldu ama bunun karşılığında devre arası ücretsiz bir şekilde rakiple anlaşarak bizi gelecek sene yalnız bıraktı. 13 gol 15 asistlik bir performans sergilemesine sevindim tabii. Artık gelecekte ne yapacağı ona bağlayacak çünkü rakibimize gitti. Onunla tekrardan karşılaşmayı iple çekiyoruz.

Bu sene hiç bir duran topu iyi kullanamadık. Bunun üzerine çok çalışmamız gerektiğini, gelecek sene ise en az 15 golün bu duran toplardan gelmesini sağlamamız lazım. Buna göre transfer politikamızı da değiştireceğiz tabii. Bize her alanda topa hükmeden, havada ezilmeyen ve fiziksel olarak rakiple savaşan bir takım kurmamız gerektiğini hatırlattı. Bu alanda sarı kartı çok gören ama rakiplere göre her alanda geride kalmış bir takım görüntüsünü yakıştıramadım kendime. Buna ek olarak gole dönüştürme oranımız %11'te kalmış. Ligin en iyisi ise %15 başarısını sağlamış. Final düşüncelerimizi daha net görebilmemiz lazım.

Bir diğer meselemiz ise finans tabii. Takımın sezon sonuna yaklaşırken, neredeyse €1M borç yapmış olması kabul edilmemeli. Bu durumu iyileştirmek adına çok değerli yatırımlar yapmamız gerekirken, gelir tablosuna göre hareket etmemiz gerektiğinin de bilincindeyim. Bu sene €1.5M - €1.8M arası bir maaş dengemiz sağlandı.(Bazı isimlerle yolları ayırdık ve yerine daha genç ve makul sözleşmeler yaptık.) Bu politikamıza devam etmemiz gerekecek. Üst ligde ortalama €2.5M makul kabul edilse de şu anlık bu rakamlara çıkmamıza gerek yok. Bu sebepten ötürü mevkilere ait bir maaş belirleyip, buna göre hareket ederek ilerleyeceğiz. Bu sezon için çok fazla detay vermeden, hızlıca geçtim ama gelecek sene adına daha makul, adımlarımızı iyi anlatan bir yazıya dökeceğime emin olabilirsiniz.

Takipte kalın, sevgiyle yaşayın. Polonya'da bir devrime şahit olacaksınız...

6d538d11ecfced46f459ee300b5e80ec_fmubeya

Football Manager Türkiye Topluluğu

Hocam kariyer hayırlı uğurlu olsun. Farklı ligler de farklı şeyler denemek gerçekten FM de farklı bir ambiyans hissettiriyor. ilk sezon için de tebrik ediyorum. 2. sezonu heyecan ile bekliyorum. Sen zaten bu işi yapıyorsun ama kariyer içinden Polonya liginde ki güzel değerli oyuncular varsa onlar için bilgilendirme ekleyebilirsin hem kariyerinin heyecanını yaşar hem de orada hiç kariyer yapmamış bizler için farklı oyuncuları tanıma keşfetme konusunda bize de rehber tadında bir kariyer olur.

'' İyi İnsanların İntikamı Unutmak ve Affetmektir.''

• 2 hafta sonra...
Misafir
Bu konu yanıta kapalıdır.

Şu An Buradasınız 0

• Bu sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı yok.

Account

Navigasyon

Arama

Arama

Tarayıcı anlık bildirimlerini yönet

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.