Jump to content
Uygulamada görüntüle

Daha iyi bir gezinme deneyimi. Daha fazla bilgi.

theFMU | Türkiye'nin Football Manager Platformu

Ana ekranınızda, anlık bildirimler, bildirim simgeleri ve daha fazlasını içeren tam ekran bir uygulama.

Bu uygulamayı iOS ve iPadOS'a yüklemek için
  1. Safari'de Paylaş şimgesine tıkla
  2. Menüde kaydırın ve Ana Ekrana Ekle seçeneğine dokun.
  3. Sağ üst köşedeki Ekle seçeneğine dokun.
Bu uygulamayı Android'e yüklemek için
  1. Tarayıcının sağ üst köşesindeki üç noktalı menüye (⋮) dokun.
  2. Ana ekrana ekle veya Uygulamayı yükle seçeneğine dokun.
  3. Yükle seçeneğine dokunarak onayla.

Beşiktaş | Kartalın Yükselişi

Öne Çıkan Yanıtlar

• Yanıt 32
  • Görüntülenme 1,1k
  • Oluşturulma
  • Son Yanıt

Bu Konudaki En İyi Üyeler

En Popüler Gönderiler

• fmplaymaker
    fmplaymaker

Transferler Ve Taktik İlk olarak trasnfer ettiğim oyuncuları ve neden bu oyuncu profillerini seçtiğimden başlayalım. Berke Özer. Geriden oyun kurmak için ayağı iyi bir kaleci arıyordum. Şu seviye içi

• fmplaymaker
    fmplaymaker

İyi başladığımız lige iyi devam ediyoruz. İyi oyunla, bol gol olan maçta galibiyeti almayı bildik. Topa sahip olarak oynadığımız oyunda bol pozisyona da girdik. Rakibimize de çok pozisyon vermesek de

• fmplaymaker
    fmplaymaker

Burak hocamın da dediği gibi Orkun ve Aouar orta sahayı savunma açısından zayıflatıyor. Taktik açıklamasında da değinmiştim. +ları ve -leri var 2 tane teknik oyuncu kullanmanın. Toplu oyunu inanılmaz

• Konu Sahibi
  • FM İçerik Üreticisi
16 hours ago, Sinyor Selim said:

Transferlerde oyuncuları ne amaçla, nasıl düşündüğünü yazmışsın ama ortalama pozisyonlarına dahil olmuş kadronun nasıl kullandığını görebilsek daha iyi olacaktı sanki. Özellikle takımdaki bu kadar genç isme ağabeylik görevinin kimin üstlendiğini, nasıl bir yol haritası çizdiğini merak ettim açıkçası.

qb6RYBY.png

Takımda temel diziliş 4-3-3 olarak devam ediyor. Topsuz dizilişi rakibe göre zaman zaman değiştiriyorum. 4-2-4 strikerless, 4-3-3, 4-5-1 ve 4-4-2 kullanıyorum. Büyük maçlarda genelde 4-2-4 ve 4-4-2, merkezi sağlam takımlara karşı 4-5-1 (kanatlardan oynamaya zorla ile), daha güçlü isem 4-3-3 kullanıyorum. Semih takipçi forvet rolünde. Merkeze savunmaya desteğe geliyor. Merkezde kalabalık olmamız her zaman önemli. Bekler de stoper olduğu için alan savuan bek rolünde. Zaman zaman daralıyorlar ve topun olduğu bölgedeki kanat oyuncusu savunmayı 5'liyor.

30wjC3X.png

Bu sezon karşı press açık kullanıyorum. Savunma çizgisi yüksek ve önde baskı aktif. Hızlı stoperlerimizin olması ve top bizdeyken rest-defence sağlayan 5 oyuncumuzun hız, pozisyon bilgisi ve top kapma seviyeleri üst düzeyde olması bunları açmamıza olanak sağladı.

Toplu oyunda ise yine 3-2-5 formasyonu tercihim. Bunu geçen sezon 1 stoperleşen bek ve 1 sahte bek ile sağlamıştım. Ancak bu profiller ve o zaman ki oyuncular savunma zaafı yarattığından ligin 2. yarısında bu sezon da kullandığımız 2 stoperleşen bek ve 1 libero rolüyle 3+2'yi oluşturuyoruz.

6qUq40s.jpeg

Stoperleşen beklerin içeriye girmesi ile geride 3'lüyü kuruyoruz topa sahipken. Bu bize oyun kurulumunda her zaman sayısal üstünlüğü veriyor. Böylece oyunu geriden kurarken problem yaşamıyoruz. Geçiş savunmasında da avantaj sahibiyiz. Çünkü beklerimizin hız ve hızlanması gayet iyi. ACB rolünde Sergi oynuyor. Ayak kalitesi gayet iyi. Hem stoper hem DOS'da oynayabilecek profili de var. Bu rol Pep'in Stones için kullandığı rol. O zamanlar herkes "Yine ne icat ettin Pep?" diyordu. Ancak arkasında yatan plan oldukça basit. 3+2'yi oluşturmak. Bunu da nasıl yaparsın 4-3-3 ile. 6 numara ve savunma 4'lüsünden ayağı en iyi oyuncuyu o bölgeye çekerek. Benim de planım buydu. Bir diğer yandan da 4 stoper karakterli oyuncu ile savunma gücümüzü artırmış olduk. Merkezde ise 4 oyuncu ile "box-midfield" kurduk. Bu da bize merkezde sayısal üstünlüğü verdi. AP'yi sol tarafta kullanmamın nedeni ise WFD(DKF)'nin "Gol tehtidi" olan bir rol olması. AP ise tam tersi "Yaratıcı" bir rol. Diğer tarafta da aynı şey geçerli. Kanat rolü daha yaratıcı iken, Ofansif orta saha rolü daha çok boş alanlara koşan ve gol arayan rolde. Semih ise DLF rolünde burada görev alıyor. Egloff oynadığı zaman ise F9. taktiğimizdeki tek oyuncu bazlı değişen mevkimiz. Her iki rolün de bağlantı oyunu oynaması önemli. Ana oyun planımızda mümkün olduğunca oyuncuların birbirine yakın oynaması ve bağlantıyı kurmaları önemli.

Bu sezon topa sahip olma oranımız ve pas isabet oranımız yükseldi. Bu da hem karşı press kullanarak topu daha kısa sürede kazanmamız ile hem de rollerine daha uygun oyuncuları transfer etmemiz ile oldu.

3-2-5 diğer sistemlere (2-3-5, 3-1-6) kıyasla daha dengeli bir sistem. Bu bizden zayıf rakiplere karşı hücumda sıkıntılar yaşatıyor zaman zaman. Maçı kazansak da 1-0/2-1 gibi skorlarla bitiyor. Az gol atıp az gol yiyoruz. 4 stoper ve 1 numara ile oynamamız her ne kadar savunma güvenliğini artırıp, riskli pas sayısını azaltarak topa sahip olmamızı artırsa da yaratıcılığımızı düşürüyor. Ancak büyük takımlara karşı ya da UCL'de ise durum tam tersi. Bu bize büyük avantaj sağlıyor.

xmU6dN6.png

Topa sahipken ise "Driblingi azalt", "Düşük tempo", "Kontratak kapalı/Standard" ve "Dar alanda oyna" seçenekleri oyuncuların birbirine daha yakın ve daha çok pası düşünen, daha çok topa hakim olmayı düşünen bir takım olmasını sağlıyor. Oyuna genişlik veren WFD ve W ise Daha geniş alanda oyna ve daha fazla dribling yap bireysel komutları ile hem rakibi genişletiyorlar hem de kapalı savunmaları açarken dribling yetenekleri en büyük silahımız oluyor. Rakibin dengesini bozuyorlar.

Saha içi liderliğine gelirsek kaptanlarımız aşağıdaki gibi.

IWXUa3b.png

Oyun saçma şekilde Orkun'u kaptan seçmeme izin vermiyor. Sadece yedek kaptanlar listesine ekleyebiliyorum. Onun dışında liderlik seviyesi en yüksek iki oyuncumuzu kaptan yaptım. Diğerlerini ise yine liderliğe göre sıraya koydum. Ekran resmini aldıktan sonra da farkettim ki Aouar 5. yedek kaptan. Onu da 2. sıraya yükselttim.

Kaptanları seçerken diğer dikkat ettiğim şartlar ise yaş, hiyerarşi ve tecrübe oldu.

Gelelim saha dışı liderlere. Mentorluk tarafı genç oyuncuların gelişimi için çok önemli. En önemli mentorluklarımız şu şekilde(Diğerleri daha dengeli) :

oZEJXyC.png

Bu grupta Orkun, Mustafa ve Semih'in gelişiminde büyük rol oynuyor. İkisine de "Önemli" etkisi bulunuyor. Altyapımızdan çıkan bu iki gence iyi bir Beşiktaşlının mentorluk etmesi çok iyi. Orkun'un zihinsel özelliklerinin iyi olduğunu da düşünürsek Mustafa ve Semih'in zihinsellerinin gelişip tam potansiyele ulaşmasında büyük yardımcı olacak Orkun bize.

iFPSwJQ.png

Aouar da Ali üzerinde "Önemli", Egloff üzerinde ise "Ortalama" etkiye sahip. Egloff'un kiralık olduğunu düşünürsek, burada Ali'yi geliştirmek asıl amacımız. Futbolu bu kadar iyi bilen, oyun zekası yüksek, zihinsel özellikleri mükemmel seviyede iki isme (Aouar ve Orkun) sahip olmak gençlerimizin gelişiminde çok önemli.

ronvirL.png

Emirhan ise savunma bölgesinde bulunan Yasin ve Taylan için mentorluk ediyor. İkisinin de rotasyon oyuncusu olması gelişimlerini yavaşlatsa da yoğun fikstürde oldukça yüksek süreler alıyorlar.

fmplaymaker tarafından düzenlendi

FMPLAYMAKER

• Konu Sahibi
  • FM İçerik Üreticisi

Sezonu tamamladık. Şimdi kaldığımız yerden incelemeye devam edelim. İlk olarak UCL üzerinden, daha sonra da fikstür üzerinden anlatarak ilerleyeceğim.

UCL

Şampiyonlar ligi grup etabında kalan 2 maçımızda Bayern Münih'e 5-3 kaybedip, Benfica'yı ise içeride 3-1 yenerek ilk 24'e kendimizi atmayı başardık. Şampiyonlar ligi için ilk hedefimiz gerçekleşmiş oldu. İlk 8 hayaldi. İlk 24 ise gerçekçi hedef UCL'deki ilk sezon için. Her şey çok iyi giderken bizim adımıza playoff için güzel bir kura çektik ama bu kura ülke puanı açısından çok olumlu olmadı.

MNQJt13.png

Galatasaray ile playoff etabında eşleştik. İki takım ile yola devam ediyorduk ve etme ihtimalimiz de vardı. Ancak artık bu iki takımdan biri elenmek durumunda.

XXwIsNk.png

Bu zorlu fikstürde Orkun bir sakatlık yaşadı. Yaklaşık 1.5 ay sürecek bir sakatlık. Takımımızın en yi oyuncusunu kayettik. Bu maç da bu sakatlık sürecindeki 10'suz ilk maç oldu. Ama krizi fırsata çevirdik burada. Normalde Orkun'un yedeği Can'dı. Ancak böyle kritik maçta Bu kadar seviye düşüşü olmaması gerekliydi. Ben de orta saha sertliğini de artırmak ve aynı zamanda da kalite farkını minimuma çekmek için Yirenkyi'yi CM'de "Orta Saha Oyun Kurucu" olarak oynatıp, Yunus'a DM'de görev verdim. Bu şekilde orta saha direnci artmış oldu ve büyük maçlarda kullanacağım yeni bir düzeni keşfetmiş oldum.

Taktik tarafında ise bu ve diğer maçlarda şu değişiklikleri yaptım:

Tempo: Standard, Kontratak: Açık, Genişlik: Normal, Dribling: Normal, Savunma Çizgisi: Standard, Karşı Press: Dengeli

Böylece büyük maçlarda, yani derbiler ve UCL maçlarında, daha dengeli ve daha kontrollü bir taktiğe geçişin ilk maçı oldu bu maç. Tesadüftür ki geçen sezon da yeni taktiğimizi ligdeki en kritik virajda Galatasaray'a karşı kullanıp 2-0'lık galibiyet almıştık. Bu sezon ise aynısını UCL'de yapıp 3-0'lık galibiyeti alıyoruz.

tbTDiU8.png

İçeride oynadığımız maçta da 3-0 öne geçtikten sonra rotasyon oyuncularımız sahaya sürüyoruz ve skor 3-2'ye geliyor. Böylece turu rahat geçiyoruz.

Son 16 turundaki rakibimiz Marseille oluyor. Denk bir takım. Biraz daha kaliteli oyuncuları var ancak aradaki fark o kadar çok değil.

1UQg1lE.png

İçerideki maçta zorlanmadan 2-0'lık rahat bir galibiyet alıyoruz. Baştan sona üstün olduğumuz bir maç. Rakibe isabetli şut imkanı bile vermiyoruz. Savunmama kurgumuzun kuvvetli oluşunun ekmeğini bu tarz elemeli maçlarda yiyoruz.

c1uX8Mv.png

Deplasmanda 2-0 kaybeden Marseille, ev sahibi oldğu maçta ultra-ofansif başladı maça. İlk yarım saatte buna karşılık veremesek de bulduğumuz 2 golle turu alıyorduk. Ancak 74'de gelen gol maçı uzatmalara götürdü. Uzatmalar ise bizim için çok rahat geçti. Bulduğumuz 3 gol ile turu geçmeyi başardık. Maç genel olarak bakıldığında dengede, tur ise bizdeydi.

8WkC6td.png

Çeyrek finalde ise artık zorlu rakipler kaldı sadece. Denk diyebileceğimiz Benfica vardı. Liverpool ile eşleştik.

73pH1Jj.png

Genel tablo bu şekilde sonuçlandı UCL çeyrek finalde. Toplam 6-3'lük skorla iki maçı da kaybederek eleniyoruz. Artık sadece devler var yarı-finalde.

FIKSTUR

jjnXRxt.png

Ocak ayı yoğun geçen aylardandı. Süper kupa ile başladık. Geçen sezon 4. bitiren Göztepe'yi yarı finalde 3-1 ile rahat geçiyoruz. Ancak finalde rakibimiz Fenerbahçe'ye 2-0'lık net bir skorla mağlup olup kupayı veriyoruz. Denk geçen maçta bireysel yetenekler ile Fenerbahçe kupayı kaldırmayı başarıyor.

Türkiye kupası ve ligde ise işler istediğimiz gibi gidiyor. Ligde liderliğimizi sürdürürken, kupada da kayıpsız devam ediyoruz.

Rl0sg3g.png

Yoğun fikstür sebebiyle 9 rotasyonla çıktığımız Altınordu maçında 0-0 beraberlik gerçekleşiyor ve grup etabını averaj farkı sebeiyle 2. bitiriyoruz. Bu bizim için problem değil.

Ligde ise yolumuza dolu dizgin devam ederken Şampiynlar ligi maçları ve üst üste zorlu maçlar bizi zor duruma sokuyor kondisyon açısından. Fenerbahçe ve Samsunspor gibi iki iyi takıma puan bırakıyoruz ve liderliği burada kaybediyoruz. Puan farkı ise 3.

XqxUzKT.png

Mart ayı en iyi aylarımızdan oldu. Her maç rahat geçti. 2. Marsilya maçı hariç. 3 maçın içeride oynanması avantaj oldu burada.

JNVRYyx.png

Nisan ayında ligde namağlup devam ettik. Kupada ise bir başka güçlü ekip Trabzonspor ile karşı karşıya geliyoruz. 2. bitirmemiz sebebi ile. Ancak 1-0 ile eleme maçlarına uygun taktiğimiz sayesinde turu geçiyoruz. Bu maçların öncesi ve sonrasında oynadığımız Liverpool maçları ise Bizi her ne kadar zora soksa da fiziksel olarak, bu kez direnmeyi başardık. Diğer maçlarda tempoyu olabildiğince düşük tutarak aktif dinlenme sağladık maçlar içerisinde. Kupada yarı finalde ise Antep'i 3-1 ile uzatmalarda geçiyoruz. Lig ve kupada ise 6 maçta yalnızca 2 gol yiyoruz.

6Cf0AEH.png

Başakşehir ile 0-0 berabere kalarak eşit puanlarla girdiğimiz son 2 haftaya 2 puan geride gidiyoruz. Fikstürümüz ise zorlu. Galatasaray ve Trabzonspor ile oynayacağız. Ancak biz de formda bir ekibiz. Galatasaray maçı öncesi son 4 lig maçında gol bile yemedik ve bunu Galatasaray maçında da sürdürerek liderliği tekrar alıyoruz son haftaya girerken. Son maçı kazandığımız takdirde de rakibimize bakmaksızın şampiynluğumuzu ilan edeceğiz. Trabzonspor ile deplasmanda oynadığımız mücadelede 1-0 ile yine gol yemeden kazanmayı başararak 2 sezonda 2 şampiyonluğa ulaşıyoruz.

Lig bittikten 2 hafta sonra Türkiye Kupası finali var. Rakip Galatasaray. 4-1 gibi net bir skor ve mükemmel bir oyunla bu sezon kupayı kazanmayı başarıyoruz.

Mayıs ayına baktığımızda çok zorlu bir fikstür ile karşı karşıya geldik. Ancak sistemimizin büyük maçlarda gösterdiği performansı sezon boyu görmüştük ve bu Mayıs ayına da yansıyarak bize şampiyonluğu getirdi

LIG

DP0Ynxa.png

Ligde oluşan son puan durumu bu şekilde. Ligde 25 gol ile en az gol yiyen takımız. Bize şampiyonluğu getiren şey de tam olarak savunmadaki üstün performansımız oldu. 66 gol ile çok az gol atsak da 1 puan ile şampiyonluğu almayı başarıyoruz.

Büyük bir kadro revizyonu, maaş yükündeki büyük düşüş ve yeni bir sistem ile sezon başında gereksiz puan kayıpları ve UCL'nin bu genç takımı zorlaması, ligde zaman zaman sıkıtıya soksa da bizi, mücadeleyi bırakmadık ve şampiyonluğa ulaştık.

C19HLqJ.png

Oyuncuların verdiği katkı ise bu şekilde. Semih gol yükünü omuzlarken, diğer oyuncuların gol dağılımı gayet iyi ve dengeli. Asiste baktığımız zaman ise 4 farklı oyuncumuz çift haneleri görmüş, aynı zamanda da 3 oyuncumuzda buna yaklaşmış. Mükemmel bir akım oyunu sergilemişiz sezon boyu tüm kulvarlarda. Genç oyuncuları geliştirirken aynı zamanda da sportif başarıyı getirip, maddi durumu da düzeltmek mükemmel oldu.

DIGER TURK KULUPLERININ AVRUPA SERUVENI

Galatasaray'ı buraya eklemeyeceğim. Çünkü bizim ile eşleşerek UCL playoffda elendiğini biliyoruz.

JvQUvnW.png

Fenerbahçe Avrupa Ligi'nde lig etabını 7G 1B ile net bir şekilde lider tamamlıyor. Hiç beklemediğim bir tablo burada rtaya çıktı. Ülke puanı açısından çok iyi bir durum. Aynı zamanda diğer takımların da Avrupa liglerinde ilerleyip hem finansal hem sportif açıdan başarılı olması ligimizi de daha rekabetçi ve itibarlı hale getirecek.

TT3PGcR.png

Son 16'da ise lig etabındaki performansı ile alakası olmayan temsilcimiz, Crystal Palace'a gol bile atamadan eleniyor.

K6Yao5Q.png

Beklenmedik bir başarı da Göztepe'den geliyor. Geçen sezonu 4. tamamlayan ve Avrupa Ligi eleme etaplarında 3. turda elenen İzmir ekibi Konferans ligine kalmayı başarıyor. Ardından gelen muazzam performans ile namağlup şekilde ilk 8'e girmeyi başarıyor.

rTn4mm9.png

Göztepe'de Fenerbahçe gibi lig etabındaki iyi performansını elemelerde gösteremeyerek Avrupa'ya veda ediyor. Ancak Göztepe'nin farkı mücadeleyi sonuna kadar vermesi ve az farkla kaçırması oldu.

Konferans liginde mücadele eden bir diğer ekibimiz ise Başakşehir olurken aldığı yalnızca 1 galibiyet ile ilk 24'e bile girmeyi başaramadı.

Genel olarak baktığımız zaman aslında Avrupa'da Türk ekiplerinin normalde gösterdiği performansın çok üzerinde bir performans ile bu sezonu kapatıyoruz. Yeterli ülke puanını topladık. Umarız sıralamada da yükseliriz bu sezon.

Şimdi sırada transfer dönemi var. Taktiği hücum anlamında da geliştirmek istiyorum. Şu an topa sahip olarak iyi savunma yapıyoruz. Fakat 4 stoper ile yaratıcılığımız ve 3. bölgedeki etkinliğimiz düşük kalıyor. Bu durumu farklı rol ve dizilişler ile çözebiliriz.

FMPLAYMAKER

• Başkan

Taktik ve oyuncularin sistem olayi cok hosuma gitti birbirine olan uyumlari ve anlasmalarindan faydalanmak cok mantikli bir hamle. Ligde 1 puanla gelen sampiyonluk muazzam hele ki son mac deplasmanda 2. Sirada ki rakibini yenip almak paha bicilemez bir sonuc getirmis. Sampiyonlar Liginde ki Galatasaray eslesmesi biraz uzucu olsada turu gecmeyi basarmisiz. Liverpool eslesmesi normal artik oralarda olabilmek icin oralarin oyuncularina ihtiyacimiz var. Kadronun verdigi verim cok hosuma gitti acikcasi Esmir 11 gol 18 asist muazzam. Aouar yine cok iyi bir verim vermis. En buyuk artilar yedekten girip etkis verenler olmus gibi Can Bozdogan ve Ali Pagda'nin verdigi verim cok ekstra ve bizim icin cok kritik gibi duruyor.

• Başkan

Sezon başında taktiksel olarak aslında kendimize göre bir devrimi gerçekleştirmişiz. Savunma odaklanıp, takımın beklentilerini ve rakiplere tanınan kısıtlamaları bana göre genel olarak iyi göstermişiz. Tabii savunma güçlenirken, hücumda +1 adam olamayışımız sıkıntılara sebep olmuş. Takımın genç olması, yeni kurulmasını da düşününce uzun vadeli iyi bir yolda olduğumuzu göstermişiz. Ligde zaten başa baş mücadele gibi gözükse de rahat bir şampiyonluk almışız. Takımın as oyuncuları üstüne düşeni yaparken, yedeklerimiz de oyuna katkı sağlayarak takımın elini rahatlatmış.

Başlangıç olarak bence iyi başladık ve takımın iskeletini ilk adımını iyileştirdik. Bundan sonra parçaları kuvvetlendirerek hareket edeceğiz ve Avrupa'da ısırgan veya rekabeti körükleyen bir takım olma yolunda ilerleyeceğiz gibi duruyor.

6d538d11ecfced46f459ee300b5e80ec_fmubeya

Football Manager Türkiye Topluluğu

• Konu Sahibi
  • FM İçerik Üreticisi

Yoğun bir iş döneminden geçtiğim için FM'yi oynama sürem biraz düştü. Son 1 haftadır hiç de paylaşım yapamadım kariyerle ilgili. En son 30 Mayıs'ta yaptığım paylaşım ise daha önceden kaydettiğim görseller ile gelmişti. Bu yüzden 3. sezonu tek gönderi altında toplayıp paylaşacağım.

İlk olarak hazırlık döneminden başlamak istiyorum. Transferlerin hepsini kamp başlamadan bitirdik ancak yaşadığımız bir değişim var kamp sonrasında. O yüzden önce kamptaki stratejimizi, sonra transferleri, daha sonra da değişen planları aktaracağım.

HAZIRLIK MAÇLARI

Fiqp6sq.png

Yeni sezona daha iyi bir kadroyla başlayacağımız için artık o kadar tutucu bir taktiğe gerek kalmadığından 4-2-3-1 dizilişi ile topa sahip olma oyunu için bir taktik oluşturmuş ve transferleri de ona göre yapmıştım.

Takım topa sahipken 3-1-6 diziliyordu. Sol bek iç koridorda PWB (daha çok hücuma çık ile), sol kanatta DKF, sağda K, sağ stoperde stoperleşen bek, 6 numaralar ise IYO ve DOS rollerindeydi. Takım ileride kalabalık oluyor ama geçişten çok fırsat veriyordu. Artık ön alan baskısını da yapmaya başladık bu taktik ile. Çünkü ileride 6 oyuncumuz var topu kaybettiğimiz anda ve 3+1 ile de rest-defence oluşturuyorduk. Kağıt üzerinde iyi bir taktikti. Transferleri de bunlara göre yaptık. Ancak hazırlık maçlarında skorları alabilsek de istediğimiz oyunu sahada göremedim.

TRANSFERLER

mLma06W.png

İleride artık komple bir forvete ihtiyacımız vardı. Konate tam aradığım forvet. Fiziksel özellikleri çok iyi, teknik tarafta ise bitiricilik ve dribbling özellikleri ön planda ve zihinsel özellikleri ise gayet yeterli. Her oyuna da uygun bir profil. 1. forvet olarak düşündük. Semih'in gelişimini de çok kesmeyeceğini düşündüm. Çünkü zaten artık kurduğumuz geniş kadro ile PSG'nin yaptığı gibi UCL haftalarında ligde 11 rotasyon ile çıkıyoruz maçlara. Aynı şekilde kupada da finale kadar böyle gittik.

B47ypxa.png

Luiz Henrique tam aradığım kanat oyuncusu. Sol kanat için Mustafa'nın önüne transfer yaptık. Orada patlayıcılığı daha iyi, dribbling, teknik ve özel yeteneği iyi seviyede oyuncu kullanmayı tercih ettiğimden bu transferi yaptım. Maaşı biraz fazla ancak 10M'un altında bir bonservisi vardı. Onu oradan çıkarttık diyebiliriz. Şu anda da 50M piyasası ile yüksek kar elde edebileceğimiz bir isim ancak astronomik teklif gelmez ise satmayı düşünmüyorum.

uP4E05X.png

DOS mevkiinde Yirenkyi vardı ancak onu BBM rolünde kullanacağımdan DOS rolü için hem ayağı iyi, hem oyun bilgisi yüksek, hem de fiziksel açıdan zayıf olmayan bir oyuncu arıyordum. Santiago tam aradığım profildi. Tek eksisi büyük maçları sevmiyordu. Onu da büyük maçlarda Yirenkyi'yi DOS'a çekip yeni transfer ettiğimiz başka bir oyuncuyu BBM olarak oynatarak giderdim.

QyfstGN.png

Yirenkyi'nin yedeği olarak aldığımız oyuncu. 7M gibi uygun bir fiyata geldi. Maaşı da düşük. Tam aradığım profilde rotasyon oyuncusu.

5B7mcMX.png

Berkay Yılmaz, yüksek ihtimalle tüm FM'cilerin Türk oyuncu aradığında sıkça gittiği gurbetçi oyuncularımızdan. Sol bekte forma rekabetine girmesi için 2 birbirine yakın oyuncu transfer ettik. Profili de her 2 oyunumuza da uygun.

ytpSgfw.png

Higashi. Son transferimiz. Bedelsiz transfer ettik. Sol bekte kullandık kendisini. Geriden oyun kurarken işimizi çok kolaylaştırdı. Bence tek eksiği cesaret ve agresifliği oldu bizim için. Çünkü artık ön alanda karşı ve agresif press yapan takım olduk.

dxPL0Tz.png

Çok fazla oyuncu transferi gerçekleşmedi. Hem gelenler hem gidenler açısından. Emirhan'ı çok yüksek paraya Arabistan'a yollayınca da finansal açıdan elimiz güçlendi. Hem rotasyona kaliteli oyuncular almamızı hem de ilk 11'e alacağımız oyuncular ile eldeki 11 oyuncularını yedeğe çekerek iyi bir kadro yapısı oluşturmamızı sağladı. Sadece Emirhan'ın bonservisi ile bir takım dizdik. Maaş bütçesi ise yalnızca 7M artarak 40M seviyesine yükseldi. Bu da kadro kalitesinin yükselmesi ve Avrupa'da istikrarlı bir takım olmamız ile doğru orantılı oldu.

SEZON AÇILIŞI

t11v17e.png

Sezona hazırlık döneminde oluşturduğumuz taktik ile start verdik. İlk 4 haftada 2G 2M çok kötü bir başlangıç oldu. Eylül ayı her ne kadar iyi geçse de Ekim ayı yine kötü gidişatın devamı. Ligde 2B daha aldık ve lider ile 7 puanlık fark oluştu. Şampiyonlar ligine ise ilk 2 maçta aslında gayet iyi başladık. Ancak Newcastle yenilgisi ile ilk 24'ü bile zora soktuk. Asıl hedef yine lig etabında ilk 24'e kalmak oldu. Çünkü ilk 8 çok düşük ihtimaldi ve ligi de kaybetmemek için zaman zaman rotasyon yapmayı planladık UCL'de.

Ligde aldığımız 3B 2M'i aklımızdan çıkarmayalım.

LİG ORTASI

8gfVALx.png

Arsenal maçı ile yeni taktiğe geçişimiz gerçekleşti. Yeni taktiğimizin temel prensipleri şunlar:

Geriden sabırla oyun kurulumu

Ön alanda adam adama baskı

Topa sahip olma yüzdesini yüksek tutmayı hedefleyen ama 1. önceliğin bunu agresif baskıyla sağlamanın olduğu ve 1. bölgede oyun kurulumunun öncelik alındığı bir yapı ile sağlamak

Temelde 4-3-3, topa sahipken 2-3-5, top rakipteyken 4-5-1 (1. bölge savunmasında DDM ile 5-4-1)

Bu taktik benim daha önceden oluşturduğum, daha doğrusu recreation yaptığım, güncel olarak favori teknik direktörüm Farioli'nin taktiği. Daha önce daha detaylı açıklama makalesi ve taktik dosyasını da burada paylaştım. (Ekstra olarak rakip talimatlarında tüm mevkilere sıkı markaj ekledim.)

UCL'de ilk 2 maçta galibiyet iyi takımlara karşı gelmese de, bu 2 maç dışında beraberliğimiz bile olmadı sonrasında. İlk olarak yediğimiz gol sayısında bir azalma gerçekleşti. Daha doğrusu gol yemediğimiz maç sayısı yükseldi.

Süper kupayı ise bu sezon almayı başarıyoruz. Finalde bu kez Galatasaray ile karşı karşıya geldik ve 2-1'lik galibiyeti aldık.

7Doy93X.png

Lig etabını hedeflediğimiz ilk 24 içerisinde bitirmeyi başardık. 25. sıra 9 puana sahipti. 1 puan farkla kalmayı başardık. Galatasaray 2 sezondur UCL'de gayet iyi gidiyor ve bu sezon da ilk 8'i averajla kayıp ettiler.

wehOC3J.png

Şubat ayına çok iyi girdik. İlk 2 maç gol bile yemedik. Bunlarda birisi CL öncesi Fenerbahçe derbisiydi. Juventusu ise iç sahada 6-2 lik ezici üstünlük ile mağlup ettik. Devamında gelen maçlarda ise Şubat ayını lig ve kupada gol bile yemeden tamamladık. Oyuncularımızın da taktiğe tam anlamı ile uyum sağlaması ile muazzam bir yükselişe geçtik.

Mart ayına ise Liverpool deplasmanında yenilgi ile başlasak da İnönü'de 4-2'lik galibiyet ile eleyerek geçen sezonun intikamını almış oluyoruz. Ligde ise 4 maçta 16 gol atıp 4 gol yedik. Mart ayı bol gol attığımız bir ay oldu. Taktik meyvelerini vermeye başladı.

LİG SONU

wJTgRg0.png

Yine lig ve kupada bol gol atıp, çoğu maçta ise gol bile yemediğimiz bir dönem. Son hafta öncesi, kupa finalini de düşünerek rotasyon ile çıktığımız maçta Galatasaray ile berabere kalıyoruz. Sezon başında yaptığımız 3B 2M'den sonra ilk puan kaydı.

Finalde ise 4 gün önce oynadığımız rakibimiz ile karşılaşıyoruz ve 2-0'lık galibiyeti alarak onları hem lig, hem kupa, hem de süper kupadan ediyoruz.

Şampiyonlar ligine gelecek olursak, Deplasman 2-0 öne geçtiğimiz Arsenal karşısında 78, 87 ve 90+5. dakikalarda yediğmiz goller ile mağlubiyeti alıyoruz. İçerde ise 1-1 berabere kalarak UCL'ye çeyrek final etabında veda ediyoruz. Çok daha mütevazı kadro ile bu denli başa baş mücadele bizim için şu anda yeterli. Her sezon bir adım ileriye gidiyoruz. Hedefimiz 4. sezonda yarı-final ya da final görmek.

LİG TABLOSU

WRPbzsM.png

Ligde ilk 2 ayda gösterdiğimiz kötü performans sonrası 7 puan geriye düşmüştük. Ligi ise 7 puan farkla lider bitiriyoruz. Aldığımız 4B 2M'in 3B 2M'i ise ilk 2 ayda geldi. Yediğimiz gol sayısı oldukça düşük ve attığımız gol sayısını da son dönemde yükselterek düzeni sağlamış olduk.

Galatasaray her ne kadar bizimle her sezon yarşısa ve UCL'de dahi ilerse de diğer büyük takımlar o rekabetçiliği gösteremedi.

Anadolu takımlarından ise Göztepe bu sezona kadar iyi mücadele ediyordu ancak bu sezon standarda döndüler. Antep ve Konya ise ekstra yapan takımlardı bu sezon için. Bakalım gelecek sezon Avrupa'da neler yapacaklar.

KADRO

pDpdXPC.png

Kadromuzun son hali ise böyle. Az transfer olduğundan, zaten gönderi başında görmüştük gelenleri.

Gol katkısı ise her sezon olduğu gibi gayet iyi dağılmış. Tek bir oyuncu üzerine yük binmemiş kadromuzda. Kariyerlerimde buna genelde dikkat ediyorum. Takım olmak çok önemli. Düşük bütçeler ile sportif başarıyı ancak bu şekilde getirebilirsiniz. Yeni transferlerimizden Karim ve Luiz ise yüksek gol katkıları ile ilk sezondan kadro içerisinde zirveye oynadılar.

Asist tarafında ise Orkun inanılmaz bir performans ile 21 asistlik katkı yaptı. Oynadığı 45 maçta 40 G/A lik katkı muazzam. Bir de oyun onu kaptan yapmamıza izin verse tadından yenmeyecek. 🤣

Ali, Esmir ve şaşırtıcı şekilde de Mustafa ise asist tarafında çift haneyi gören diğer oyuncular. Ali gelişmeye devam ediyor ve bu da performansına yansıyor. Mustafa'nın profili ise istediğim seviyeye gelmedi ancak rotasyon için yeterli profili var.

fXMMoY6.png

tgf6TAj.png

Bu taktikteki ve yeni oyun anlatışımızdaki en önemli 2 istatistik.

PPDA = Rakibin yaptığı pas başına düşen savunma aksiyonu. Ne kadar düşükse o kadar iyi baskı kalitesi ve düşük topu kazanma süresini gösterir.

Pitch Tilt = 3. bölgede yaptığımız pas/(3. bölgede yaptığımız pas + rakibin 3. bölgede yaptığı pas). Yani 3. bölgede yapılan pas oranı. Ne kadar yüksekse o kadar rakip yarı sahada oyunu oynadığımızı gösterir.

Pitch tilt'de ligde açık ara lideriz. Yaklaşan rakibimiz bile yok.

PPDA değerinde ise Galatasaray ile denk bir istatistiğimiz var ancak onlar kazandıkları topları iyi değerlendirememiş görünüyorlar.

3. sezonu böylece tamamlamış olduk.

FMPLAYMAKER

Yorum yapmak için bir hesap oluştur veya oturum aç

Şu An Buradasınız 0

• Bu sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı yok.

Account

Navigasyon

Arama

Arama

Tarayıcı anlık bildirimlerini yönet

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.