Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

theFMU

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

theFMU Premium

DESTEKÇİ OL
%100 Reklamsız
Erken Erişim
Renkli İsim
2x/3x Çekiliş Hakkı
WhatsApp Grubu
Loca Rozeti

Talaş, Sis ve Catenaccio: Bir Brianza Masalı | A.C. Renate - Sezon 1 |

Öne Çıkan Yanıtlar

• Başkan

PROLOG: KURŞUNİ GÖKYÜZÜ

Tarih yaprakları 14 Kasım 1978'i gösterdiğinde Besana in Brianza’da güneş doğmamıştı. Aslında güneş oradaydı ama Lombardiya ovalarına çöken ve yerel halkın "La Scighera" adını verdiği o lanet olası, kemik donduran sis tabakasını delip aşağıya inmeye gücü yetmiyordu. Burası Napoli’nin güneşli sahilleri ya da Roma’nın şiirsel sokakları değildi. Burası İtalya’nın arka bahçesi, Milano’nun sanayi çöplüğü, işçilerin ve elleri nasırlı adamların yurduydu.

Carlo Fumagalli işte böyle bir sabahın şafağında, Via San Camillo üzerindeki iki katlı tuğla bir evin yatak odasında dünyaya gözlerini açtı. Ciğerlerine dolan ilk hava oksijen değil, alt kattaki babasının atölyesinden yükselen taze kesilmiş meşe kokusu ve vernik dumanıydı. Babası Roberto, o sırada atölyede sipariş yetiştirmeye çalışıyordu. Yukarıdan gelen ebe kadının sesiyle elindeki zımparayı bıraktı, önlüğüne ellerini silip koşarak yukarı çıktı. Anlatılanlara göre Carlo, diğer bebekler gibi ağlayarak değil, sanki dünyaya bir hesap sormak istermişçesine çatık kaşlarla doğmuştu. Annesi Elena kucağındaki huzursuz bebeğe bakıp "Bu çocuk dünyaya kızgın gelmiş Roberto," dediğinde, babası oğlunun o minicik ama kalın parmaklı ellerini tutmuş ve kaderini daha o saniyede mühürlemişti:

"Ellerine bak Elena... Bu eller kalem tutmak için yaratılmamış. Bu eller şiir yazmaz. Bu eller ancak çekiç tutar, kavga eder, inşa eder. O da bizim gibi olacak." Pencereden bakıldığında uzaktaki Alp Dağları’nın sadece silueti görünüyordu. O coğrafyada doğan her çocuk, daha ilk nefesinde şu acı gerçeği öğrenirdi: Eğer güneşi görmek istiyorsan, o sisin üzerine, dağların tepesine tırmanmak zorundasın. Kimse sana o sıcaklığı altın tepside sunmayacak. Tırmanacaksın, düşeceksin, dizlerin kanayacak ama durmayacaksın.

Carlo’nun hikayesi işte o gri sabahta, talaş kokuları arasında başladı. O gün o odada ağlamayan o bebek, yıllar sonra İtalya’nın çamurlu sahalarında rakiplerine kök söktürecek "Il Martello"nun (Çekiç) ta kendisiydi.

Ve şimdi, yıllar sonra... Çekiç eve dönüyor.

Mister Fumagalli'nin amatör sahada antrenman yapıyor.Carlo büyüdükçe, babasının o doğum gününde söylediği kehanet bir bir gerçekleşmeye başladı. Okul sıraları, genç Carlo için eğitim yuvası değil, adeta parmaklıkları olmayan bir hapishaneydi. Besana’daki Scuola Media Manzoni’nin öğretmenleri için o, "anlama kapasitesi kıt" bir çocuk değildi belki ama "tahammülü olmayan" bir öğrenciydi. Rakamlar, harfler, tarihler... Hepsi kafasının içinde birbirine giriyordu. O, soyut kavramların adamı değildi. Carlo, dokunabildiği, bükebildiği ve kırabildiği şeyleri anlıyordu. Öğretmenleri tahtada İtalya’nın Rönesans tarihini anlatırken, o sıranın altından gizlice soktuğu zımpara kağıdıyla parmak uçlarını nasırlaştırıyor, pencereden dışarıdaki gri gökyüzüne bakıp saatin 15:00 olmasını bekliyordu. Ortaokul diplomasını aldığında, ailesi bunu bir başarı olarak değil, zorunlu hizmetin bitişi olarak kutladı. Liseye devam etmesi için zorlamadılar; çünkü Carlo’nun üniversitesi çoktan belliydi: Sanayi.

Okul zili çaldığı anda diğer çocuklar parka ya da atari salonlarına koşarken, Carlo çantasını eve fırlatıp tulumlarını giyiyor ve soluğu "Fumagalli & Figli" atölyesinde alıyordu. Babası Roberto, acımasız bir ustaydı. "Futbolcu olmak istiyorsan ol," derdi, "Ama akşam antrenmana gidene kadar o meşe kütükleri yontulacak."

Carlo’nun futbol eğitimi, yemyeşil çim sahalarda değil, talaş tozları arasında başladı. 14 yaşındayken kolları yaşıtlarından iki kat daha kalındı. Günde 4 saat zımpara yapmak, bir çocuğa top tekniği öğretmezdi ama ona kimsenin itip kakamayacağı bir denge ve insanüstü bir fiziksel dayanıklılık veriyordu.

Kasabanın kilise takımı Oratorio San Camillo’da oynamaya başladığında, yeteneğiyle değil, bu "anormal" fiziğiyle dikkat çekti. Top ayağına geldiğinde ne yapacağını bilemeyip panikliyordu belki ama rakipte top varken adeta bir avcıya dönüşüyordu. Çelimsiz forvetler ona çarptığında duvara çarpmış gibi sekiyorlardı. Hafta sonları hayatı tam bir kaostu. Sabah 06:00'da atölyeyi açıp siparişleri hazırlıyor, öğleden sonra babasından izin koparıp maça yetişiyor, çamur içinde eve dönüp akşam tekrar cilalama yapıyordu. Yorgunluktan bacakları titrediğinde babası ensesine bir şaplak atıp o meşhur öğüdünü veriyordu:

"Bak evlat... Tanrı sana Roberto Baggio’nun ayaklarını vermemiş, bunu kabul et. Ama sana bir katırın ciğerini ve bir işçinin inadını vermiş. Eğer onlardan daha yetenekli olamıyorsan, onlardan daha çok koşacaksın. Onlar yorulduğunda sen yeni başlıyor olacaksın."

Bu tempo, Carlo’nun ruhundaki o "Pes Etmeme" özelliğini ilmek ilmek işledi. Lise çağlarında Pro Sesto’nun altyapı hocaları onu izlemeye geldiğinde, sahada estetik bir hareket, bir çalım ya da şık bir pas görmediler. Gördükleri şey; 90. dakikada bile depar atan, tekmeye kafa uzatan ve kaybedilen her topta şahsi bir hakarete uğramış gibi sinirlenen, gözü dönmüş bir gençti.

Teknik direktör not defterine tek bir cümle yazdı: "Topla arası kavgalı ama ciğerleri demirden. Alınmalı."

Carlo, o gün atölyedeki önlüğünü çıkardı ve kramponlarını bağladı. Ama o talaş kokusu... O koku üzerine sinmişti bir kere. Sahaya çıktığında bir futbolcu gibi değil, mesaiye kalmış bir işçi gibi oynayacaktı.

Sinyor'dan Not

Mister Fumagalli'nin hikayesini kendim kurguladım, yapay zeka destekli ilerlettim. Bazı meseleler, hikayeler ve oluşturma anlarını benim ilerleyişime göre işlendi. Teknolojinin bu denli nimetleri olmasından ayrı keyif duydum. Birinci bölüm, hikayenin girişini tamamladım. Şimdi ise devamı için zemini hazırlama vakti.

Bu hikaye içerisinde yapay zeka destekli birçok görsel, anı ve güzel kesitler göreceksiniz. Hikayeli kariyer anlatmayı, yaşatmayı özlemişim. Umarım ilginiz, takibiniz de bu yönde olur.

6d538d11ecfced46f459ee300b5e80ec_fmubeya

Football Manager Türkiye Topluluğu

• Yanıt 17
  • Görüntülenme 372
  • Oluşturulma
  • Son Yanıt

Bu Konudaki En İyi Üyeler

En Popüler Gönderiler

• Yapay zeka çıktı mertlik bozuldu, başarılar.

• hardworkingo
    hardworkingo

Başarılar ihtiyar.

• zgarion
    zgarion

Guy Roux esintileri aldım Carlo'dan. Takipte olacağız.

Yapay zeka çıktı mertlik bozuldu, başarılar.

• Konu Sahibi
  • Başkan
16 saat önce, Mert dedi ki:

Yapay zeka çıktı mertlik bozuldu, başarılar.

Teşekkür ederim ama mertlik bozulmasaydı iyiydi.

16 saat önce, hardworkingo dedi ki:

Başarılar ihtiyar.

Teşekkür ederim yeğen.

6 saat önce, zgarion dedi ki:

Aklımda hiç yoktu ama cuk diye oturan bir örnek olmuş. Teşekkür ederim.

6 saat önce, abikotusunuz dedi ki:

Başarılar.

Teşekkür ederim.

• Konu Sahibi
  • Başkan

1994 sonbaharının o kasvetli ve gri akşamında, Fumagalli ailesinin mutfağına çöken sessizlik, dışarıdaki Lombardiya sisinden daha ağırdı. Masanın tam ortasında, el değmemiş ekmek sepetinin yanında duran Pro Sesto logolu o parlak davet mektubu, aileyi görünmez bir bıçak gibi ikiye bölmüştü. Annesi Elena, tencerenin kapağını kapatırken gözyaşlarını mutfak önlüğüne siliyor, hıçkırıklarını bastırmaya çalışıyordu. O, oğlunun yetersizliğinden değil, tükenişinden korkuyordu. Titrek bir sesle, boşluğa konuşur gibi fısıldadı: “Görmüyor musun Roberto? Çocuk zaten seninle günde on saat tomruk taşıyor. Şimdi bir de bu... Milano’nun çocukları antrenmandan sonra masaja girerken, bu çocuk trende uyuyacak. Omuzları geniş olabilir ama yüreği daha büyümedi. Ezip geçecekler onu.”

Baba Roberto, elindeki çatalı metalik bir gürültüyle tabağa bıraktı. O, oğlunu pamuklara sarıp sarmalayan bir baba değildi; o Brianza’nın sert toprağı gibiydi, verimli ama taşlıydı. Gözlerini tam karşısında oturan, elleri şimdiden nasır tutmuş oğluna dikti. “Annen haklı olabilir Carlo,” dedi sesi buz gibiydi. “Futbol, bizim gibi adamlar için bir lunapark değil, bir bataklıktır. Oraya gidenlerin çoğu, ellerinde patlamış bir topla, ceplerinde beş kuruş olmadan geri döner.” Masanın üzerinden eğilip oğlunun gözlerinin içine baktı; bu bakış bir babanın şefkatinden çok, bir ustanın çırağını tartması gibiydi. “Gidebilirsin. Ama bir şartla. Bu, baba-oğul arasında değil, iki erkek arasında bir sözleşme olacak. O topun peşinden koşacaksın ama buradaki tezgahı asla boşlamayacaksın. Sabah 06:00’da o kepenk açılacak. Eğer bir gün... Sadece bir gün, ‘Baba çok yorgunum, bacaklarım tutmuyor’ deyip işi aksatırsan, o lisansını kendi ellerimle yırtarım. Futbol senin metresin olabilir ama karın bu atölye olacak. Çünkü futbol seni terk edebilir ama zanaat seni asla terk etmez.”

Carlo, babasının gözlerinin içine bakarak başını salladı. “Söz veriyorum baba. İkisini de yapacağım.” O gece yatağına yattığında uyku tutmadı. Ellerini havaya kaldırdı, sokak lambasının loş ışığında vernik kokan, çatlaklarla dolu parmaklarına baktı. “Bu ellerle...” diye düşündü, “O ince belli, zarif çocukların arasından nasıl sıyrılacağım?” İçinde korku yoktu ama midesinde, maçtan önce değil, savaştan önce hissedilen o soğuk kramp vardı.

CfyZ6l6.jpegErtesi haftalarda Carlo’nun hayatı, merhametsiz bir askeri kampa dönüştü. Şafak sökmeden uyanıyor, babasıyla buz gibi atölyeye iniyor, öğlene kadar koca meşe kütüklerini yontuyordu. Saat 14:00’te iş tulumunu çıkarıp, koşarak istasyona gidiyordu. En büyük sınavı sahadan önce o trende başlıyordu. Yorgunluktan başı cama düşüyor, çoğu zaman son durakta temizlikçi tarafından dürtülerek uyandırılıyordu. Vagonun diğer ucunda okuldan çıkan, ellerinde dondurmalarla gülen yaşıtlarını gördüğünde ellerini cebine saklıyordu; çünkü o eller, tırnak aralarına işlemiş siyah vernik lekeleriyle 15 yaşındaki bir çocuğun ellerine hiç benzemiyordu.

Pro Sesto’nun tesislerine vardığında ise asıl kabus başlıyordu. Buradaki çocuklar “topçu” olmak için değil, “yıldız” olmak için eğitilmişti. Soyunma odasında Carlo’nun eski, yer yer bantla tutturulmuş kramponlarını gören takımın şımarık çocuğu Luca, “Hey Geppetto! Kramponlarını da kendin mi yonttun yoksa?” diye bağırdığında tüm takım kahkaha atıyordu. Carlo cevap vermiyordu, sadece bağcıklarını daha sıkı düğümlüyordu. Sahada ise bir bale gösterisine yanlışlıkla girmiş bir ayı gibi hissediyordu. Teknik çalışmalarda topu her ayağına alışında panikliyor, sert bilekleri meşin yuvarlağı yumuşatamıyor, pasları taca gidiyordu. Arkadaşları ona pas atmayı bırakmış, o boştayken bile kafalarını çevirir olmuşlardı. Her antrenman sonrası duşta, vücudundaki morluklara ve yüreğindeki o ağır ezilmişliğe bakıp “Belki de babam haklıydı” diyordu içinden.

Ancak kaderi, takımın başına 60 yaşlarında, yüzü derin çizgilerle dolu, eski bir savunmacı olan Mister Brambilla’nın geçmesiyle değişti. Brambilla, futbolu bir gösteri olarak değil, bir mimari yapı olarak görüyordu ve bu yapının temeli ona göre fazla kırılgandı. Bir yağmurlu Salı günü, antrenmanın ortasında düdüğü çaldı ve oyunu durdurdu. Çamurlar içindeki Carlo’nun yanına yürüdü, tüm takımın duyacağı şekilde sordu: “Baban ne iş yapar Fumagalli?” Carlo şaşkınlıkla “Marangoz, efendim” dedi. Hoca gülümsedi; bu gülüşte alay yoktu, bir keşif vardı. “Güzel. Çok güzel. Demek ağaçtan anlıyorsun.” Takıma döndü, sonra tekrar Carlo’ya baktı: “Haftalardır seni izliyorum. Arkadaşların gibi olmaya çalışıyorsun. Onlar gibi ince paslar atmaya, onlar gibi dans etmeye çalışıyorsun. Ama sen dansçı değilsin evlat. Sen bir kütüksün. Sağlam, sert, yıkılmaz bir meşe kütüğü.” Çocuklar kıkırdamaya başladığında Brambilla sert bir bakışla onları susturdu. “Gülmeyin! Siz rüzgarda eğilen kavaklar gibisiniz. Ama bu çocuk... Bu çocuk fırtınada evi ayakta tutan direk olacak. Ama önce seni yontmamız lazım.

O günden sonra Brambilla, Carlo’yu özel bir eğitime aldı. Ona pas atmayı değil, durmayı öğretti. “Koşma Carlo! Bekle,” diyordu. “Kurt avını kovalayarak yormaz, yolunu keserek yakalar. Kes yollarını!” Brambilla, Carlo’nun o ham gücünü, o işçi öfkesini bir disipline dönüştürdü. Ona faul yapmadan can yakmayı, topa değil rakibin dengesine oynamayı öğretti. Aylar geçtikçe Carlo’nun tekniği hala zayıftı ama artık kimse ona “Geppetto” demiyordu. Çünkü antrenman maçlarında Carlo’nun olduğu kanata girmek, mayın tarlasına girmek gibiydi. Takımın en yetenekli oyuncuları, Carlo’nun gölgesini gördüklerinde topu hemen ayaklarından çıkarıyorlardı. Korku, saygıya dönüşmüştü.

J4oQzNF.jpeg

Sezon sonu geldiğinde, A Takım hocası altyapı maçını izlemeye gelmişti. Sahada herkes şov yapmaya çalışırken, onun gözü orta sahada bir makine gibi işleyen, her ikili mücadeleyi kazanan, yere düşen arkadaşını ensesinden tutup kaldıran o gence takıldı. Maç bittiğinde Brambilla, Carlo’yu yanına çağırdı. Elinde bir kağıt vardı. “Fumagalli,” dedi yaşlı hoca, “Hatırlıyor musun? Sana kütük demiştim.” Carlo başını salladı. “Artık kütük değilsin. Artık o evin temel direğisin.” Kağıdı Carlo’ya uzattı. “Eşyalarını topla. Yarın sabah A Takım tesislerindesin. Ve sakın unutma; oradaki adamlar daha hızlı, daha güçlü. Ama hiçbiri senin kadar aç değil. Git ve onlara Marangoz’un oğlunun kim olduğunu göster.

Carlo o gece trende eve dönerken uyumadı. Ellerine baktı. Hala vernik kokuyordu, hala nasırlıydı. Ama artık o ellerin ne işe yaradığını biliyordu. O eller piyano çalmak için değil, piyanoyu taşıyanları korumak için vardı. Ve “Il Martello”, yani Çekiç, artık kapıyı kırmaya hazırdı.

Kariyerinde başarılar dost. Yepyeni bir soluk getireceğine inanıyorum ve hikayenin nasıl şekil alacağını sabırsızlıkla bekliyorum. Keyifli gidiyor şu anda kariyer...

The İmpossible Dream, Made Possible

Sir Alex Ferguson...

Hikaye güzel demleniyor, nereye varacağını merak ediyoruz. Sanki şöyle yarım ya da bir sezon Türkiye'de bir kulübe gelecek, 10 maçta 2 kırmızı 8 sarı görüp 'beli dönmüyor' denerek sözleşmesi fesih edilecek gibi bir his de almadım değil.

• Konu Sahibi
  • Başkan
41 dakika önce, Kaan Torun dedi ki:

Kariyerinde başarılar dost. Yepyeni bir soluk getireceğine inanıyorum ve hikayenin nasıl şekil alacağını sabırsızlıkla bekliyorum. Keyifli gidiyor şu anda kariyer...

Teşekkür ederim. Karakterimizi anlatmak, tüm kariyeri netleştirmek gibi olacak.

8 dakika önce, zgarion dedi ki:

Hikaye güzel demleniyor, nereye varacağını merak ediyoruz. Sanki şöyle yarım ya da bir sezon Türkiye'de bir kulübe gelecek, 10 maçta 2 kırmızı 8 sarı görüp 'beli dönmüyor' denerek sözleşmesi fesih edilecek gibi bir his de almadım değil.

Türkiye odağını hiç düşünmedim. Karakteri ilk olarak tanıtmak, neler yaşadığını göstermek istiyorum. Bu tabir burada da kullanılsa da İtalya sertliğiyle, lider ruhlu isimleriyle öne çıkması bu hikayenin en temel taşı gibi duruyor.

• Konu Sahibi
  • Başkan

Pro Sesto A Takımı’na yükselmek, Carlo için bir zaferden çok, yeni ve daha acımasız bir savaşın başlangıcıydı. Genç takımda bir “yıkım makinesi” olabilirdi ama burası profesyonel arenaydı; hata kabul etmezdi. Takımın orta sahasında tecrübeli, ayağına hakim ve kulüpten yüklü maaşlar alan oyuncular varken, 18 yaşındaki bir marangoz çırağına kadroda yer yoktu. 1996 sonbaharı Carlo için tam bir “hayalet” dönemi gibi geçti. Hafta sonları maç kadrosuna alınıyor ama o doksan dakikayı, Stadio Breda’nın rüzgar alan, tahta yedek kulübesinde titreyerek geçiriyordu. Hocası Gianfranco Motta, yüzüne bakmıyordu bile. Carlo, ısınmaya gönderilmiyor, taktik toplantılarında adı geçmiyordu. Sadece antrenmanlarda “yedek yeleğini” giyip, as takımı presle yorması için kullanılan bir “duba” muamelesi görüyordu.

Bu durum, mental olarak onu kemirmeye başlamıştı. Sabahları atölyedeki iş yükü artmış, babası Roberto’nun “Sana demiştim” diyen sessiz bakışları sırtında bir yük gibi birikmişti. Carlo, günde sekiz saat zımpara yapıyor, akşam antrenmanda ciğerini sahaya bırakıyor ama pazar günü sadece oturuyordu. Bir akşam, atölyeyi kapatırken yorgunluktan elindeki vernik kutusunu düşürdü. Babası Roberto tezgahın arkasından seslendi: “Yoruldun değil mi? O kulübede oturmak, ayakta çalışmaktan daha çok yorar adamı. Çünkü beklemek, paslanmaktır Carlo. Çiviyi çakmazsan paslanır.” Carlo o gece dişlerini sıktı. “Paslanmayacağım,” dedi kendi kendine. “Sıram geldiğinde o kadar keskin olacağım ki, beni bir daha o kulübeye oturtamayacaklar.” Ve Carlo, oynamadığı her maçın öfkesini antrenmana yansıttı. As takımın yıldızları ondan nefret etmeye başlamıştı çünkü Carlo, Salı günü yapılan hafif ter idmanında bile Şampiyonlar Ligi finalindeymiş gibi tekmeye kafa uzatıyordu.

Beklediği o fırsat, 23 Şubat 1997 tarihinde, sağanak yağmurun balçığa çevirdiği bir Lecco maçında geldi. Bu sıradan bir maç değildi; iki bölgenin tarihi husumeti sahaya yansımış, kemik sesleri tribün uğultusuna karışmıştı. Pro Sesto 1-0 öndeydi ama takım tükenmişti. Lecco saldırıyor, orta sahayı otobana çeviriyor, gol “geliyorum” diyordu. 82. dakikada Teknik Direktör Gianfranco Motta, çaresizce yedek kulübesine döndü. Gözleri tecrübeli yedeklerde değil, en köşede, yağmurdan sırılsıklam olmuş ve gözünü sahada oynanan kavgadan ayırmayan o gençte durdu. “Fumagalli! Buraya gel.” Carlo fırladı. Kalbi, atölyedeki hızardan daha hızlı atıyordu. Motta, Carlo’nun formasını çekiştirip onu kendine yaklaştırdı ve yüzüne bağırarak o tarihi emri verdi: “Beni dinle. Taktik maktik yok. Şu karşıdaki 8 numarayı görüyor musun? Bizi mahvetti. Sahaya gireceksin ve o adamın gölgesi olacaksın. Topu alırsa ısır. Nefes alırsa, ensesinde ol. Bu maçı tutmak için gerekirse o çimlere gömül ama o topu geçirme. Kan kusturacaksın. Anlaşıldı mı?”

Carlo sahaya girdiğinde tribünlerden cılız bir alkış koptu. Kimse bu tıknaz genci tanımıyordu. Ama Carlo’nun tanınmaya ihtiyacı yoktu. İlk pozisyonda, Lecco’nun o tehlikeli 8 numarası topu alıp dönmeye çalıştı. Carlo, freni patlamış bir kamyon gibi araya girdi. Topu taca, adamı ise reklam panolarına gönderdi. O on dakika, Lecco orta sahası için bir kabusa dönüştü. Carlo pas atmadı, çalım atmadı. Sadece yıktı, bozdu ve uzaklaştırdı. Hakem son düdüğü çaldığında, Carlo kendi ceza sahasında, forması çamurdan görünmez halde soluklanıyordu. Soyunma odasında Motta, herkesi tebrik ettikten sonra en son Carlo’nun yanına geldi. Elini omzuna koydu ve sadece onun duyacağı bir sesle: “Çirkin oynadın evlat. Tam istediğim gibi.” dedi.

st5ZY4r.jpeg

O maçtan sonra Carlo bir daha o kulübeye hapsolmadı. Önce rotasyon oyuncusu, sonra ilk 11’in değişmezi oldu. Teknik kapasitesi hala sınırlıydı, gazeteler ona “Oduncu” diyordu ama tribünler ona tapıyordu. Çünkü Pro Sesto taraftarı işçi sınıfıydı ve Carlo, sahada “onlardan biri” gibi oynuyordu. Yıllar birbirini kovaladı, 1999 yılına gelindiğinde takımda bir yaprak dökümü yaşandı. Yetenekli oyuncular üst liglere transfer oldu, yaşlılar emekli oldu. Takım gençleşmişti ama bir “Lider” açığı vardı. Sezon başı kampında, teknik heyet kaptanlık pazubandını masanın üzerine koydu. Odaya sessizlik hakimdi. Herkes, takımın en yetenekli forvetine verilmesini bekliyordu. Ama hoca pazubandını aldı ve arka sırada oturan, yine hiç konuşmayan Carlo’ya fırlattı. “Bu takımın bir sanatçıya değil, bir gardiyana ihtiyacı var. Pazubandı senin Fumagalli.”

Carlo 21 yaşında Pro Sesto’nun kaptanı olmuştu. Bu, “yetenek” kaptanlığı değil, “karakter” kaptanlığıydı. Pazubandı koluna geçtiğinde Carlo değişmedi, aksine daha da sertleşti. Soyunma odasında otoritesi tartışılmazdı. O konuşurken kimse telefonla oynamaz, kimse gülüşmezdi. Bir maçın devre arasında, takım mağlupken ve herkes başını öne eğmişken, Carlo’nun taktik tahtasını yumruklayıp; “Maaşını alamayan babalarınız tribünde sizi izlerken böyle korkak oynamaya utanmıyor musunuz!” diye bağırdığı olay, kulüp efsaneleri arasına girdi. Genç oyuncular ondan korkardı ama başları sıkıştığında ilk ona koşarlardı. Çünkü bilirlerdi ki; sahada bir rakip onlara sert girdiğinde, Carlo Fumagalli o rakibin peşini doksan dakika boyunca bırakmaz ve hesabını sorardı. O artık sadece bir marangoz çırağı değildi. O, Brianza’nın “Il Martello”su, yani Çekici, Pro Sesto’nun kaptanı ve rakiplerin korkulu rüyasıydı. Ancak kader, zirveye çıkan bu çekiç için acı bir son hazırlıyordu. Dizindeki o ince sızı, yaklaşan fırtınanın habercisiydi.

Başarılar hocam. Oldukça dikkat çekici bir kariyer hikayesi bizi bekliyor 🫡

• Konu Sahibi
  • Başkan
4 saat önce, ofs17 dedi ki:

Başarılar hocam. Oldukça dikkat çekici bir kariyer hikayesi bizi bekliyor 🫡

Teşekkür ederim, sağ olasın. İtalya'nın zorluklarına direnen, kasabasını yüceltecek bir hoca geliyor...

• Konu Sahibi
  • Başkan

Yıllar, Carlo’nun yüzündeki çizgileri derinleştirirken, dizlerindeki kıkırdakları da acımasızca öğütmüştü. 2000'lerin ortalarına gelindiğinde, "Il Martello" artık sadece rakiplerle değil, kendi vücuduyla da savaşıyordu. Maç sabahları yataktan kalkmak bir işkenceye dönüşmüştü; dizleri kilitleniyor, bilekleri sızlıyordu. Soyunma odasındaki dolabı artık kramponlardan çok ağrı kesici spreyler, bandajlar ve buz torbalarıyla doluydu. Gençliğinde ısınması beş dakika sürerken, artık sahaya çıkacak hale gelmesi için masörün yarım saat uğraşması gerekiyordu. Ama o, her Pazar o sahaya çıkıyor, o bandajları sıkıca sarıyor ve acısını dişlerinin arasına sıkıştırıp savaşıyordu. Çünkü babasına ve kendine verdiği bir söz vardı: "Ayakta kalan son kişi ben olacağım."

vcA66LW.jpegAncak demir bile zamanla paslanırdı ve Carlo’nun vedası, şaşaalı bir kupa finalinde değil, kariyerine yakışır şekilde, yağmurlu ve çamurlu bir deplasman maçında geldi. 2008 yılıydı. Pro Sesto, küme düşmemeye oynayan sert bir rakiple karşılaşıyordu. Maçın 70. dakikasında, rakibin hızlı kanat oyuncusu kontratağa kalktığında Carlo, o bildik hamlesini yapmak için kaydı. Zihni hala 18 yaşındaki kadar hızlıydı ama vücudu bu komuta itaat etmedi. Çimlere saplanan kramponu dönmedi ve statta yankılanan o tok "çat" sesi, bir devrin bittiğini ilan etti. Carlo yerde kıvranmadı, bağırmadı. Sadece sırtüstü yattı ve gri gökyüzüne baktı. Biliyordu. O an, çekicin sapının kırıldığı andı.

Sedyeyle kenara alınırken, tribünlerde tuhaf bir şey oldu. Sadece Pro Sesto taraftarı değil, yıllarca ondan nefret eden, ona küfreden rakip taraftarlar da ayağa kalktı. Islık yoktu, küfür yoktu. Sadece saygılı, ağır bir alkış vardı. Çünkü herkes biliyordu ki; o sedyede giden adam, futbolun son "gladyatör"lerinden biriydi. O, modern futbolun endüstriyel çarkları arasında ezilmemiş, saf, kaba ve gerçek bir tutkuydu. Carlo, sedyeden doğrulup tribünlere el sallamadı; sadece yumruğunu havaya kaldırdı. Bu, onun sessiz vedasıydı.

Doktorlar "Yürüyebilirsin ama bir daha asla koşamazsın," dediğinde Carlo, sanki bunu yıllardır bekliyormuş gibi sakince karşıladı. Futbolu bırakma kararı alması için basın toplantısı düzenlemedi. Sadece kulüp binasına gitti, sözleşmesini feshetti, kaptanlık pazubandını soyunma odasındaki askısına astı ve o kapıdan çıkıp gitti.

Ertesi sabah, hayat kaldığı yerden, olması gerektiği gibi devam etti. Carlo, şafak sökmeden uyandı. Ama bu kez antrenman çantası hazırlamadı. Tulumunu giydi, alt kata indi ve babasının (artık yaşlandığı için işleri ona devrettiği) atölyesini açtı. "Fumagalli & Figli" tabelasının altındaki tozlu kepengi kaldırdı. İçerisi sessizdi. Tribün uğultusu yoktu, hakem düdüğü yoktu, kemik sesi yoktu. Sadece ağaç kokusu ve sessizlik vardı.

Aylar, yıllara dönüştü. Carlo, kendini tamamen marangozluğa verdi. Futbolu izlemiyordu bile. Televizyonda maç başladığında kanalı değiştiriyor, gazetelerin spor sayfalarını atölyede boya koruması olarak yere seriyordu. Futbol, onun için kapanmış, acı veren bir yaraydı. Kasabada onu görenler, "Hey Kaptan! Neden hoca olmuyorsun?" diye sorduklarında, elindeki zımparayı bırakmadan, "Ben ağaç yontmayı biliyorum, insan yontmak bana göre değil," deyip geçiştiriyordu. Ama kanına giren o zehir, atölyenin sessizliğinde onu rahat bırakmıyordu. Talaş tozlarının arasında çalışırken, bazen dalıp gidiyor, elindeki kalemi bir taktik tahtası kalemi gibi kullanıp tahtaların üzerine dizilişler çiziyordu. Rüyalarında hala o çamurlu sahaları, soyunma odasındaki o ter kokusunu görüyordu.

Ve kader, 2011 yılının bir öğleden sonrasında, atölyenin telefonunu çaldırdı. Telefon, duvarda asılı duran, üzeri talaş kaplanmış eski bir cihazdı. Carlo, elindeki vernikli fırçayı bıraktı ve ahizeyi kaldırdı. "Fumagalli Atölyesi, buyrun."

Karşıdaki ses tanıdıktı ama futbol dünyasından değil, çocukluğunun geçtiği o komşu kasabadan, Renate'den geliyordu. Arayan, A.C. Renate'nin sportif direktörüydü. Kulüp, amatör liglerin bataklığında debeleniyor, disiplinsiz oyuncular ve yumuşak hocalarla sürekli kaybediyordu.

"Carlo," dedi direktör, lafı dolandırmadan. "Bir masa siparişi için aramadım." Carlo gülümsedi. "O zaman yanlış yeri aradın. Ben artık sadece masa yapıyorum." "Bize masa lazım değil Carlo," dedi ses ciddileşerek. "Bize bir omurga lazım. Bize bir iskelet lazım. Renate düşüyor Carlo. Buradaki çocuklar futbol oynamayı biliyor ama savaşmayı bilmiyorlar. Onlara nasıl ayakta kalacaklarını öğretecek birine ihtiyacımız var. Senin diploman olmadığını biliyorum, taktik bilmediğini de söylüyorlar. Umurumda değil. Ben senin o soyunma odasına girip, o korkaklara 'erkek' olmayı öğretmeni istiyorum."

Carlo bir süre sustu. Gözü, atölyenin köşesinde duran, yıllardır dokunmadığı tozlu kramponlarına takıldı. İçindeki o sönmüş ateş, küllerinden yeniden parlamaya başlamıştı. "Ben teknik direktör değilim." dedi Carlo, sesi biraz boğuktu. "Biz de zaten teknik direktör aramıyoruz." diye cevap verdi direktör. "Biz 'Il Martello'yu arıyoruz. Çekicini al ve gel."

Carlo telefonu kapattı. Derin bir nefes aldı. Atölyedeki kesif vernik kokusu, burnuna bir anlığına stadyum çimlerinin kokusu gibi geldi. Tulumunu çıkardı, ellerini yıkadı. Yukarı kata çıktı, dolabın en arkasından o eski, üzerinde Pro Sesto arması olan eşofmanını değil, ama temiz bir gömlek ve ceket çıkardı.

Babası Roberto, merdivenlerin başında onu izliyordu. Yaşlı adam, oğlunun gözündeki o parıltıyı görünce gülümsedi. "Git," dedi babası. "Burayı merak etme. Ağaçlar bekler ama hayat beklemez. Git ve onlara Marangoz'un oğlunu göster."

Carlo Fumagalli, o gün atölyeden çıktı ve Renate'nin tesislerine doğru yola koyuldu. Hikaye bitmemişti; sadece saha kenarına taşınmıştı.

2011 yılında o telefonu kapatıp Renate’nin tesislerine adımını attığında, Carlo hikayenin başrolüne geçtiğini sanıyordu ama futbol, ona bir ders daha vermeye hazırlanıyordu. Yönetim odasındaki görüşme kısa ve soğuk sürdü. Kulüp başkanı, Carlo’nun gözlerindeki o ateşi görmüş ama diplomalarına bakıp yüzünü buruşturmuştu. “Sen henüz hazır değilsin Carlo,” dediler. “Bize sahada bağıracak, oyuncuyu silkeleyecek bir ‘kötü polis’ lazım, gemiyi sürecek bir kaptan değil.” Böylece Carlo’nun gölgelerdeki yılları, yani “İkinci Adam” dönemi başladı. Tam on dört yıl boyunca, Lombardiya’nın alt liglerindeki neredeyse her çamurlu sahaya ayak bastı. Renate’de, Seregno’da, Caratese’de hep yardımcı antrenörlük yaptı. O, teknik direktörlerin “kirli işlerini” yapan adamdı. Hocalar basın toplantılarında gülümseyip taktik tahtasında satranç oynarken, Carlo antrenman sahasında oyuncuların kusana kadar koşmasını sağlıyor, disiplinsiz olanları yakalarından tutup duvara çiviliyordu. Oyuncular ondan nefret ediyor ama tuhaf bir saygı duyuyordu. Soyunma odasında lakabı “Kabus”tu ama Carlo bu gölge adam rolünü, dişlerini sıkarak kabullendi. Ta ki futbol, onun tanıyamayacağı kadar değişene kadar.

Yıllar geçtikçe yeşil sahalardaki savaşçıların yerini, devre arasında saçını düzelten, maçtan sonra soyunma odasında üzülmek yerine elinde telefonla sosyal medyada canlı yayın açan, pembe kramponlu çocuklar almaya başladı. Carlo, bu “yeni nesil” yumuşaklığa tahammül edemiyordu. İplerin koptuğu an, 2025’in sonlarında, çalıştığı Serie D ekibinde yaşandı. Takımın yıldız adayı olan 19 yaşındaki forvet, antrenmana beş dakika geç kalıp, elinde telefonuyla sahaya lakayıt bir şekilde girince Carlo’nun içindeki o eski volkan patladı. Çocuğun elindeki telefonu aldı, beton zemine fırlattı ve çivili kramponuyla ekranı tuzla buz etti. Teknik direktör dehşet içinde “Carlo ne yapıyorsun! O çocuk bizim sponsorumuzun oğlu!” diye bağırınca, Carlo boynundaki düdüğü koparıp hocanın ayaklarının dibine attı. “Sizin sponsorunuzla da, pembe kramponlarınızla da işim bitti. Ben ağaç yontmaya dönüyorum. En azından ağaçlar, onları yontarken ağlamıyor.

sHNSYEd.jpegCarlo futbola küstü. Kırk yedi yaşında, atölyesine, o huzurlu talaş kokusuna ve baba mesleğine kesin dönüş yaptı. Bir daha dönmeyeceğine yemin etmişti. Ancak kaderin zamanlaması, bir marangozun hassas terazisi kadar şaşmazdı. Tarihler 2 Temmuz 2026’yı gösterdiğinde, Renate Kulübü tarihinin en karanlık dönemini yaşıyordu. Takım ruhsuzlar ordusuna dönmüş, disiplin kaybolmuş ve Serie C’den düşmeye en büyük aday haline gelmişti. Taraftarlar isyanda, yönetim ise taktik bilen “profesör” hocalardan bıkmış durumdaydı. Onlara taktik tahtasında çizim yapan bir ressam değil, o tahtayı kafalarda kıracak bir balyoz lazımdı. Renate Başkanı, o çaresiz toplantıda Sportif Direktöre dönüp o soruyu sordu: “Hani bir adam vardı... Yıllar önce burada yardımcıydı. Oyuncular ondan korkardı. Neydi adı? Marangoz?” Sportif Direktör başını iki yana salladı: “Fumagalli. Ama o futbolu bıraktı başkan. Telefonlara bile bakmıyor, bir mağaraya çekildi.” Başkan masaya yumruğunu vurdu: “Git ve onu al. Bize futbolu bilen değil, hayatı bilen biri lazım.

Carlo’nun atölyesindeki o paslı telefon, on beş yıl sonra ikinci kez acı acı çaldığında, dışarıda Temmuz sıcağı kavuruyordu. Carlo elindeki zımparayı bıraktı, ahizeyi kaldırdı. Karşıdaki ses bu sefer “Yardımcı ol” demiyordu. “Takım senin Carlo,” diyordu ses. “İster 4-4-2 oynat, ister 10 kişi defans yap. Umurumuzda değil. Sadece gel ve onlara o formanın, o armanın ağırlığını öğret. Anahtarları sana veriyoruz.” Carlo telefonu kapattığında uzun süre atölyedeki aynaya baktı. Saçlarına aklar düşmüş, alnındaki çizgiler derinleşmişti ama gözlerindeki o ateş... O ateş hiç sönmemişti, sadece küllenmişti. Üzerindeki talaşlı tulumu çıkardı, ellerini yıkadı. Atölyenin kapısına “KAPALI” tabelasını astı ve kilidi çevirdi. Bu kilit, sadece bir dükkanın değil, geçmişin kapısını da kapatıyordu. Artık gölge yoktu, yardımcı olmak yoktu. Carlo Fumagalli, kırk altı yaşında, hayatının imzasını atmaya gidiyordu.

Carlo artık bir menajer olarak anılacaktı. Kendisine Mister Fumagalli denmesini rica etti ve bir dönemi resmen başlattı. Takım saha içerisinde savaşan, koşan ve pes etmeyen bir karakter koymasını emredecekti. Modern futbol şaklabanlığına inat, onlara gerçek futbolun sertliğini ve hırsı gösterecekti. Bir dönem başladığı gibi futbolu değiştirecek olan imzalar da atılmıştı...

Carlo Fumagalli efsanesinin ilk adımları yükleniyor.

• Konu Sahibi
  • Başkan
12 saat önce, ofs17 dedi ki:

Carlo Fumagalli efsanesinin ilk adımları yükleniyor.

Zorluklara göğüs geren bir isim.

• Konu Sahibi
  • Başkan

Temmuz ayının o tatlı ve aldatıcı rüzgarı yerini ligin sert gerçeklerine bıraktığında, Carlo’nun atölyesindeki sabrı da tıpkı zımparalanan bir tahta gibi incelmiş, kopma noktasına gelmişti. Aslında saha içindeki istatistiklere bakan biri, Renate’nin ligi domine ettiğini sanabilirdi; zira kağıt üzerinde ligin tartışmasız efendisiydiler. Gol beklentisi oranında 13.11 gibi ulaşılması güç bir rakamla ligin zirvesindeydiler, rakip kaleye tam 137 şut gönderirken kendi kalelerinde sadece 64 şut görmüşlerdi. Üretilen 29 mutlak gol pozisyonu, bir şampiyon takımın ayak sesleri gibiydi. Ancak futbol kağıt üzerinde değil, çim sahada oynanan ve sadece tabelanın hatırlandığı acımasız bir oyundu ve Carlo için bu istatistikler, kaçan gollerden sonra duyulan birer bahaneden öteye gitmiyordu.

Ligin ilk haftalarında gelen o kahredici puan kayıpları, Carlo’nun öfkesini yavaş yavaş bileyen birer taşa dönüştü. Pro Patria yenilgisi ve ardından gelen Virtus Verona beraberliği sonrası soyunma odası, Carlo’nun sesiyle değil, yumruğunun sesiyle inlemişti. Virtus Verona maçının ardından taktik tahtasını neredeyse devirerek, "Bana istatistik anlatmayın!" diye kükremişti; "Bana o topun neden üç direğin arasından geçmediğini anlatın! Yüz on sekiz defa vurup, kaleyi tutturamıyorsanız, o ayaklarınızı marangoz tezgahında yontarım sizin! Rakibi sahasına hapsediyoruz, nefes aldırmıyoruz ama iş fişi çekmeye gelince eliniz titriyor. Bir gol... Sadece bir gol daha atacak iradeniz yok mu?" O günlerde takıma verdiği ek antrenmanlar, fiziksel bir yüklemeden ziyade bir irade testiydi; oyuncular antrenman bittiğinde dilleri dışarıda soyunma odasına giderken, Carlo onları geri çağırıyor, yorgun bacaklarla şut çalıştırıyordu, çünkü maçın son dakikasında golü atacak olan şey kas gücü değil, odaklanmaydı.

ehjHAo2.jpegAncak bardağı taşıran, o sabır taşını çatlatan asıl olay, 7 Eylül’deki Giana deplasmanı oldu. Bir ay önce hazırlık maçında sahadan sildikleri rakibe karşı alınan 4-1’lik hezimet, Carlo’nun kariyerinde yutulması en zor lokmalardan biriydi. Maç bittiğinde soyunma odasına giren Carlo, kapıyı sertçe çarptı ve kilidi çevirdi. İçerideki hava o kadar ağırdı ki, oyuncuların nefes alışverişleri bile duyuluyordu. Carlo, elindeki buruşmuş istatistik kağıdını havaya kaldırdı; kağıtta yine Renate’nin üstünlüğü, yine kaçan pozisyonlar yazıyordu ama skor tabelasında 4-1’lik bir utanç asılıydı. "Bakın," dedi sesi fısıltı kadar kısık ama bir bıçak kadar keskindi. "Bu kağıtta 27 tane net gol pozisyonu yazıyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Ben size 27 tane kusursuz meşe kütüğü vermişim. Budaksız, pürüzsüz... Ama siz bu kütüklerden bir tane bile sağlam masa çıkaramamışsınız, hepsini şömineye atıp yakmışsınız."

Gözlerini tek tek oyuncuların üzerinde gezdirdi, özellikle forvetlerin ve o gün tel tel dökülen savunmanın gözlerinin içine baktı. "Yaratmakta en iyisiyiz, bitirmekte en kötüyüz. Bu bir yetenek sorunu değil beyler, bu bir karakter sorunu. Kale önünde top ayağınıza geldiğinde korkuyorsunuz. Sorumluluk almaktan, hata yapmaktan korkuyorsunuz. Ama asıl hatayı, o topu oraya kadar taşıyıp o son vuruşu yapmadığınızda yapıyorsunuz." O 4-1’lik mağlubiyetin sabahında yapılan antrenman, Renate tarihine "Cehennem Sabahı" olarak geçecekti. Carlo topu sahadan tamamen kaldırdı. Oyunculara sadece koşu ayakkabılarını giydirdi. "Madem topla oynamayı beceremiyorsunuz, o zaman topu hak edene kadar koşacaksınız." dedi. Oyuncular kusma noktasına gelene kadar koştular, bacaklarında derman kalmayana kadar depar attılar. Carlo ise kenarda, elinde kronometresiyle değil, gözlerindeki o sönmeyen ateşle onları izledi. O gün Carlo takıma tek bir şeyi öğretiyordu: O istatistik kağıtları karın doyurmazdı, önemli olan çekici vurduğunda çiviyi tek seferde çakmaktı. Ve Renate, o çiviyi çakmayı ya öğrenecek ya da o sahada eriyip gidecekti.

Giana hezimet sonrası takımla ciddileşen konuşmalar, sıkı antrenmanlar ve bireysel olarak hedeflere yönelen bir anlayışa geçiş yaptık. Bu süreçte hepsiyle birer birer görüştüm ve hayallerini sordum. Burada hırsı olanın sahaya bunu yansıtmasını, kafasını kaldırmasını istedim. Bazen basit şeyler, insanları korkutur ama aklı olan bunları kendine lehine çevirir. Yetenekli bir futbolcu değildim ama benden ne istenildiğini, nasıl oynamam gerektiğini öğrendiğimde gerekeni yapmıştım. Bugün de benzerini onlara söyledim hatta gösterdim. Pro Vercelli karşısında 3-2'lik galibiyet kazandıktan sonra Cittadella karşısında kusursuza yakın bir oyun sergiledik ve 5-1'lik skorla iplerini çektik. Carlo bu maçtan sonra gülümsemişti ama skora değildi bu. Saha içerisinde birbirine güvenen, sürekli koşan ve takım arkadaşının hatalarını kapatan bir anlayışı gördüğü için mutlu olmuştu...

Papaz topçular hocayı yemese bari.

Misafir
Bu konu yanıta kapalıdır.

Şu An Buradasınız 0

• Bu sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı yok.

Account

Navigasyon

Arama

Arama

Tarayıcı anlık bildirimlerini yönet

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.